19.11.09

pahala seorang wanita

1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada70 orang wali.
2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada70 lelaki soleh.
3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih burukdaripada 1,000 lelakiyang jahat.
4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebihbaik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknyadaripada badannya (susubadan) akan dapat satu pahaladaripada tiap-tiap titik susu yangdiberikannya.
6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulangke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahalajihad.
7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yangtidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akanmendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayangdan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayangakan dipandang Allah dengan penuh rahmat.
9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar danberjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adabrumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awaldaripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 maalaikatdan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalamsyurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kudayang dibuat daripada yakut.
10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam harikerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan olehAllah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hatianaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
11. Wanita yang memerah susu binatang dengan"bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doakeberkatan.
12. Wanita yang menguli tepung gandum denganbismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.
13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akanmendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.
14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat padasuami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurgadari mana-mana pintu yang dia suka.
15.. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa padasiang hari.
16 Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat padamalam hari.
17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahunsolat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnyaAllah mengurniakan satu pahala haji.
18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepasbersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.
19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akanmendapat pahala 12 tahun solat..
20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh(2 1/2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akankhabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
21. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknyayang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahunsolat dan puasa.
22. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akanmendapat pahala 7tola emas dan jika wanita memicitsuami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.
23. Wanita yang meniggal dunia dengan keredhaansuaminya akan memasuki syurga.
24. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.
Pandangan: Amatlah mudah bagi seorang wanita untuk menjejak Syurga.Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup dalam kejahilan?Pilih lah Syurga dan bukannya Neraka.Siapa tahu, hari ini kita tak sampai ke rumah sebab dipertengahan jalan kita bertemu Izrail.Siapa tahu, hari ini hari terakhir kita berjumpa pasangan kita sebab dipertengahan jalan, dia berjumpa Izrail. Bagaimana rasanya ketika berjumpa Izrail?Untuk yang beriman, macam 700 pedang yang tajam mencucuk kamu dalam semua arah. Yang tak beriman,bayangkan pisau potong daging kat pasar tu yang tumpul.Pisau tu menetak kepala kita macam mana orang memecahkan tempurung kelapa. Kepala kita di kopak dua,dipisahkan dengan kasarnya, ketika kita masih hidup.Lepas tu di kapak-kapak kan kepala kita macam tembikai. Itu baru bab kepala. Belum masuk tangan,kaki, badan,etc... .
Dipetik daripada Ba yan Masturat Oleh Syed Ahmad Khan;Januari 1992.
Hadis nabi mengenai wanita.Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki.Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut,jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

No comments:

Post a Comment